Sernik amerykański
Jeśli macie ochotę na ciasto, które rozpłynie Wam się w ustach, to nie pozostaje Wam nic innego jak zerknąć na ten przepis i wygospodarować sobie chwilkę na przygotowanie pysznego, puszystego sernika. Będzie on dość mocno czekoladowy, i na pewno szybko zniknie z blaszki:)
Składniki:
spód:
- opakowanie okrągłych biszkoptów (125 g)
- 2 łyżki stopionego masła
- łyżka wody
- łyżeczka zapachu cytrynowego
masa sernikowa:
- 0,5 kg zmielonego sera twarogowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki śmietany 30%
- 1 łyżeczka zapachu waniliowego
- 3 jajka
- 2 łyżki skondensowanego mleka słodzonego
- 3 łyżki cukru do białek
- 1 łyżka cukru do żółtek
Sposób przygotowania:
Biszkopty zmielić w malakserze, dodać masło, wodę i zapach, dokładnie wymieszać.
Tortownicę (u mnie 26 cm) wysmarować masłem, wyłożyć masę ciasteczkową na spód i dokładnie wyrównać uciskając.
Ubić pianę z 3 białek, dodać cukier i miksować aż masa stanie szklista i gęsta.
Żółtka ubić z cukrem i mlekiem, aż masa nabierze bladego koloru i wyraźnie powiększy swoją objętość.
Masę żółtkową dodać do sera i dokładnie wymieszać.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odlać jedną szklankę masy serowej i wymieszać ją z roztopioną czekoladą.
Ubitą pianę połączyć z resztą masy serowej i dokładnie wymieszać.
Na masę ciasteczkową wyłożyć masę czekoladową, a na wierzch masę serową białą.
Piec w piekarniku, w temperaturze 180 stopni, przez 45 minut, następnie podwyższyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 10 minut. Wyłączyć piekarnik i otworzyć na chwilę drzwiczki (ze 2-3 minuty). Zamknąć drzwiczki i pozostawić do całkowitego wystudzenia w piekarniku. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz