Placek dyniowo - jabłkowy
Cóż to za jesień bez placka dyniowego...Nie wyobrażam sobie...Mamy dopiero wrzesień, a dynia na dobre rozpanoszyła się w mojej kuchni. A przecież wielu z nas kojarzy dynię z końcem października. Rozpracowałam już jedną, druga czeka w kolejce.Z dyni można wyczarować cuda. I to pyszne cuda.
A dzisiaj takie szybkie ciacho, zrobione od niechcenia, z dodatkiem dyni i jabłek. Smaczne, wilgotne i bardzo dyniowe:)
Składniki:
- 250 g margaryny
- 3 szklanki mąki
- szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- łyżeczka cynamonu
- 2 szklanki startej dyni
- 3 jabłka
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać , pokroić dowolnie w cieńsze kawałki.
Oddzielić białka od żółtek.
Margarynę, mąkę i cukier wyrobić w palcach na kruszonkę.
Białka ubić na sztywno.
Do kruszonki włożyć żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę, dynię, jabłka, cynamon, pianę i dokładnie wymieszać - ale nie ucierać.
Piec w 180 stopniach około 45-50 minut, na złoty kolor.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz