Domowy keczup pomidorowy
Ceny pomidorów w tym roku zachęcają do tworzenia przetworów. Kupując pomidory na straganie miałam w głowie przerobienie ich na przecier pomidorowy. Ale gdy już dotarłam do domu mój pierwszy zamysł padł, a w głowie zaczął powstawać pomysł na domowy keczup. I tak jednego dnia powstał sos paprykowy i domowy keczup pomidorowy. Warto mieć kilka słoiczków własnego domowego keczupu, zrobionego z samych pomidorów z dodatkiem ziół i przypraw.
Składniki:
- 4 kg pomidorów
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 250 g cukru
- 4-5 łyżeczek soli
- 8 łyżek octu 10%
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- 5 łyżek oliwy
- łyżeczka pieprzu
- szczypta ostrej papryki(bądź więcej jeśli chcecie uzyskać keczup pikantny)
Sposób przygotowania:
Pomidory należy sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, wyciąć zdrewniałą część od ogonka, pokroić dowolnie.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, poddusić na oliwie pod przykryciem. Dodać pomidory i dusić bez przykrycia. Gdy pomidory zaczną się już rozgotowywać, zblendować wszystko, dodać przyprawy i gotować do uzyskania właściwej konsystencji keczupu.
Przygotować czyste, wyparzone słoiki, nałożyć keczup, zakręcić i pasteryzować około 10-15 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz