Zupa krem z dyni
Nareszcie dynia zaczyna królować na straganie :) A jak zaczyna się sezon dyniowy, u mnie w domu zaczyna się szaleństwo dyniowe :) Zupę krem mogę jeść litrami, a jak jeszcze posypię prażonymi pestkami słonecznika bądź też chrupiącymi grzankami, nie oprze się tej zupie nikt w moim domu. Bardzo aromatyczna, mocno kremowa i błyskawiczna zupa krem z dyni. Polecam serdecznie.
Składniki:
- 1 kg dyni
- kilka ziemniaków
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżka posiekanego świeżego imbiru
- łyżeczka curry
- szczypta papryki cayenne
- 2-3 liście laurowe
- sól
- litr bulionu
- 3-4 łyżki oliwy
- podprażone ziarna słonecznika bądź chrupiące grzanki z chleba
Sposób przygotowania:
Dynię i ziemniaki obrać, pokroić. Nie ma znaczenia jak pokroicie, i tak wszystko zostanie zmiksowane.
Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone ziemniaki i dynię i chwilę przesmażyć.
Warzywa przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać przyprawy, posolić do smaku. Wszystko razem ugotować do miękkości.
Wyjąć liście laurowe, zblenderować zupę na gładki krem, przełożyć do talerzy i posypać grzankami bądź też ziarnami słonecznika.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz