Gulasz w sosie sojowo-śliwkowym
Uwielbiam wszelkiego rodzaju gulasze. Szybko się robi, dużo powstaje, można podać z ziemniakami, kaszą, makaronem, lub po prostu z pajdą chleba. Co kto lubi i jak kto lubi. Ja kocham sos gulaszowy, córka mięso z gulaszu, mąż musi mieć solidną porcję i jednego i drugiego:) A dzisiaj powstał gulasz z z dodatkiem sosu sojowego, suszonych grzybów oraz powideł śliwkowych. Smak nieziemski.
Składniki:
- około 1kg szynki (u mnie 1,2kg)
- 3 duże cebule
- garść suszonych grzybów
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 4 liście laurowe
- 3-4 ziela angielskie
- łyżeczka pieprzu
- szklanka mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
- łyżeczka czosnku granulowanego
- łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Na godzinę przed przygotowaniem, zalać grzyby gorącą wodą.
Szynkę umyć, osuszyć, pokroić w mniejszą lub większą kostkę (w zależności jak lubicie, ja lubię większe kawałki). Przełożyć do miski, wlać sos sojowy, dodać pieprz i czosnek, wymieszać. Odstawić na około 20 minut do lodówki.
Po tym czasie przełożyć mięso do rondla, zalać wodą, dodać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły grzyby, dodać ziele i listki laurowe, i dusić na małym ogniu przez około godzinę.
Cebulę pokroić w półtalarki, zeszklić na łyżce oleju, dodać mąkę, wymieszać łyżką, by mąka lekko zarumieniła się, wlać mleko i mieszając doprowadzić do wrzenia.
Do mięsa dodać zawartość patelni, powidła śliwkowe, zamieszać i gotować około 5 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz