Marynowana papryka na zimę
Czerwona papryka marynowana to standard w mojej spiżarni. Sprawdza się i jako przystawka i jako dodatek do obiadu, do sałatek, ale również i na kanapkę. Taką paprykę robię od dawna, i według mojej skromnej oceny jest najlepsza ze wszystkich, a robiłam już wiele w tym zakresie:)
Składniki:
- papryka (kolor i ilość zależy oczywiście od waszych upodobań i możliwości)
- czosnek
- ziele angielskie
- ziarenka pieprzu
- liście laurowe
- cebula
- biała gorczyca
- olej
zalewa:
- 0,5 l octu 10%
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka cukru
- 2 płaskie łyżki soli
Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne oraz białe błony wewnątrz papryki. Pociąć paprykę wzdłuż na ćwiartki, lub mniejsze paski jeśli ktoś lubi.
Paprykę ułożyć ściśle w czystych wyparzonych słojach.
Do każdego słoja włożyć: ząbek czosnku, kawałek cebuli, szczyptę gorczycy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu.
Składniki zalewy zagotować i ostudzić.
Zalać paprykę zimną zalewą, do każdego słoika dodać po 1 łyżce oleju.
Słoiki zakręcić i pasteryzować około 20-25 minut od momentu wrzenia.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz