Panierowane kotlety z piersi kurczaka z serem
Mały dodatek do klasycznego kotleta w postaci żółtego sera, i zwykły kotlet nabiera innego wymiaru. Ja uwielbiam kotlety panierowane, a moja rodzina wręcz ubóstwia. Uwielbiam je ze względu na swoją prostotę i smak. Wiem, że jeśli nie mam pomysłu ani chęci na długie stanie przy garach, to kotlet zawsze jest mile widziany przez moich najbliższych na stole. Warto spróbować.
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 10-15 dag sera żółtego w plastrach
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka
- bułka tarta do panierowania
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Piersi umyć i osuszyć. Przekroić wzdłuż na 2 części, tak aby powstały 2 cieńsze kotlety. Lekko rozbić, osolić, popieprzyć i odstawić na chwilę w chłodne miejsce.
Jajka rozbełtać z mlekiem.
Kotlety najpierw moczyć w jajku, następnie położyć na wierzch plastry żółtego sera, ponownie zamoczyć w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz