Ciasto Latte Macchiato
To ciasto, jest idealnym połączeniem wszystkiego, co uwielbiam w dobrym placku...kawa, odrobina dobrego alkoholu, wilgotny biszkopt i masa na bazie serków homogenizowanych i mleka w proszku....czy może być coś lepszego? Pewnie tak :) Ale dla mnie, na tę chwilę, ciasto latte macchiato jest jednym z lepszych jakie do tej pory robiłam.
Polecam szczególnie Tym, którzy są smakoszami kawy...
Składniki:
biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- 1,5 łyżki kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
- 200 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mleka w proszku
- 400 g serka homogenizowanego (naturalnego lub waniliowego)
poncz:
- 300 ml mocnej kawy
- 100 ml likieru baileys (lub każdego innego kawowego, czekoladowego)
dodatkowo:
- 2 paczki okrągłych biszkoptów
- gorzkie kakao
Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy z solą i cukrem, na jasną puszystą masę (przez około 8 minut). Następnie dodajemy olej i wodę i nadal miksujemy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy łyżką, aż do połączenia się wszystkich składników.
Blaszkę (u mnie 25x29) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut.
Biszkopt studzimy.
Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą jasną masę. Następnie dodajemy mleko w proszku i serki i dokładnie miksujemy.
Chłodną kawę łączymy z likierem.
Zimny biszkopt kroimy na 2 blaty. Pierwszy blat wkładamy z powrotem do blaszki. Porządnie nasączamy ponczem i nakładamy połowę masy. Na masie układamy nasączone w ponczu biszkopty, oprószamy delikatnie gorzkim kakao i nakładamy delikatnie 1/3 pozostałej części masy.
Na to nakładamy drugi blat biszkoptu, nasączamy ponczem, wykładamy pozostałą część masy, układamy nasączone w ponczu biszkopty i obficie posypujemy gorzkim kakao.
Wkładamy na całą noc lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie warstwy i smaki połączą się ze sobą.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz