Ryba po indonezyjsku
Ryba po indonezyjsku brzmi dość egzotycznie. Nic bardziej mylnego :) Przyrządziłam naszego pospolitego okonia, ale w dość nietypowy sposób. Bardzo prosty i bardzo szybki. Nie będę ukrywać, że i bardzo smaczny. Wystarczy kupić filety, kilka przypraw, hyc do piekarnika, a najlepiej na grilla w piekarniku tak jak ja to zrobiłam i macie pyszną rybę na obiad. Wystarczy ugotować ryż, jakąś szybką ostrzejszą sałatkę i obiad gotowy.
Składniki:
- około 500 g filetów ryby (jakakolwiek biała ryba)
- 1/4 łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- szczypta ostrej papryki
- masło do wysmarowania foremki
Sposób przygotowania:
Filety ułożyć na wysmarowanej masłem formie do pieczenia. Czosnek przecisnąć przez praskę, a następnie dokładnie natrzeć rybę. Posolić, popieprzyć i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut.
Sos sojowy, sok z papryki, olej oraz paprykę wymieszać ze sobą i polać tym sosem podpieczoną rybę i znowu wstawić do piekarnika na 15 minut.
Ja upiekłam rybę w piekarniku na grillu elektrycznym górnym. Czas pieczenia delikatnie skróciłam o 5 minut.
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńMi najbardziej podoba się to w rybie, że można ją przygotować na wiele sposobów i za każdym razem wychodzi pyszna. Dlatego ja także polecam przepis na zapiekanego łososia https://mowisalmon.pl/przepisy/zapiekany-losos-w-musztardowo-miodowej-marynacie-z-salatka-z-fasolki-szparagowej-i-smazona-gruszka-z-tymiankiem/ który jak dla mnie wyszedł wyśmienicie.
OdpowiedzUsuń