Łaciaty sernik czekoladowo - wiśniowy
Nie przypuszczałam, że to ciasto wyjdzie takie dobre. Zazwyczaj do sernika używam twarogu już zmielonego z wiaderka. Nie lubię bawić się w mielenie. Tym razem stało się inaczej. Kupiłam za dużo białego sera (uwielbiamy twarożek ze śmietaną i szczypiorkiem). Potraktowałam go dość mocno blenderem i wyszedł prawie taki sam jak z wiaderka :) A że w lodówce miałam jeszcze trochę wiśni z mojego drzewa, w głowie zaświtał mi pomysł na czekoladowe ciasto z serem i kwaśnymi wiśniami. Oj wyszło pysznie. A głównym atutem tego wypieku jest czas. Zakręcicie ciasto w mig.Składniki:
- 500 g białego zmielonego sera
- 100 g gorzkiej czekolady
- 500 g wydrylowanych wiśni
- 120 g masła
- szklanka cukru
- 150 g mąki pszennej
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Czekoladę połamać i rozpuścić z masłem na małym ogniu nie dopuszczając do zagotowania. Ostudzić.2 jajka zmiksować z 1/3 szklanki cukru, solą i cukrem waniliowym na puszystą masę.
W drugiej misce zmiksować ser, pozostałą część cukru i pozostałe 2 jajka.
Do masy jajecznej dodać przestudzoną czekoladę, wymieszać, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Tortownicę (u mnie 26cm) wysmarować margaryną i obsypać mąką.
Na dno tortownicy wyłożyć 1/3 część czekoladowego ciasta. Jest bardzo gęste, ale wierzę,że Wam się uda. Na to wyłożyć połowę masy serowej i poukładać na wierzchu połowę wydrylowanych wiśni. Na wiśnie znowu 1/3 ciasta czekoladowego (możecie po prostu powykładać małe keksy z ciasta, jeśli ciężko Wam idzie wyrównywanie), na to drugą połowę masy serowej i pozostałe wiśnie. Na wierzch wyłożyć ostatnią warstwę ciasta czekoladowego.
Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz