Zupa Krem Kukurydziana
Zupa kukurydziana dla mojej córki mogłaby być codziennie. Tyle razy przymierzałam się do umieszczenia przepisu na blogu, tyle że nigdy nie zdążałam ze zrobieniem fotki. W końcu udało się. Ale tylko dlatego, że zrobiłam podwójną porcję. Nie wiem dlaczego, ale w dniu kiedy robię kukurydzianą, zawsze mamy nieproszonych gości, chętnych na talerz tej właśnie zupy.Zupę polecam zwłaszcza w chłodne dni. A że lato nas w tym roku nie rozpieszcza póki co, więc taka słoneczna, rozgrzewająca, słoneczna zupa jest jak znalazł. Banalnie prosta i szybka w przygotowaniu. Tania. Pyszna. Potrzeba więcej ją reklamować?
Składniki:
- 2 puszki kukurydzy konserwowej
- około 500 g ziemniaków
- 100 g masła
- łyżeczka kurkumy
- pół łyżeczki imbiru
- sól i pieprz
- 2,5 l warzywnego bulionu (może być z kostki)
- szczypta ostrej papryki
- 100-150 ml kwaśnej śmietany 18%
- garść prażonych ziaren słonecznika lub/ i chrupiąca bagietka
Sposób przygotowania:
Kukurydzę odsączyć z zalewy ale zalewy nie wylewać, przyda nam się do zupy. W garnku z grubym dnem roztopić masło, dodać kukurydzę i chwilę podsmażyć. W tym czasie obrać ziemniaki, pokroić dowolnie i wrzucić je do kukurydzy. Chwilę podsmażyć wszystko razem, aby ziemniaki przeszły maślanym aromatem. Wlać zalewę z kukurydzy oraz bulion, doprawić solą, pieprzem, kurkumą, imbirem oraz ostrą papryką. Gotować około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wyłączyć ogień. Wszystko razem zblendować, i na końcu dodać śmietanę, wymieszać. Podawać z prażonym słonecznikiem.Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz