Ogórki curry
Szał na ogórki w zalewie curry minął w moim domu kilka lat temu, ale są tak dobre, że co roku robię kilka słoiczków, by urozmaicić trochę zimowe dodatki do obiadów. Kiedyś robiłam te ogóreczki z 10 kg ogórków, teraz wystarczą tylko 2kg. Są smaczne, oryginalne i zawsze wychodzą. Polecam serdecznie.Składniki:
- 2-2,5kg ogórków
- 1l wody
- 1,5 szklanki octu 10%
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżki soli
- 2 cebule
- 3 łyżki curry
- listek świeżego selera
- szczypta białej gorczycy
Sposób przygotowania:
Ogórki umyć i pokroić wzdłuż na cztery.Wodę zagotować z octem, cukrem, solą i curry. Cebulę obrać i pokroić w piórka, wrzucić pod koniec gotowania zalewy do garnka i wyłączyć ogień. Ostudzić.
Do czystych słoików powkładać ściśle ogórki, na wierzch włożyć po listku selera, wsypać gorczycę i zalać chłodną zalewą. Słoiki pozakręcać i gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Słoiki powystawiać do góry nogami i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz