Sałatka z fasolką szparagową i młodymi ziemniakami
W moim ogrodzie króluje właśnie żółta fasolka szparagowa, więc tym samym na moim stole nie może jej zabraknąć. Była już fasolka z masłem i bułką tartą, była pieczona, i w zupie, aż w końcu wylądowała w sałatce z młodymi ziemniakami. Trzeba korzystać, póki można. Mrożona fasolka to już nie to samo...Składniki:
- 0,5 kg młodych ziemniaków
- 0,5 kg fasolki szparagowej
- pęczek koperku
- puszka kukurydzy
- 1-2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać, pokroić w kostkę.Fasolkę szparagową poobierać, pokroić na 2-3 cm kawałki, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić.
Koper drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, by wszystko ze sobą się przegryzło.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz