Ciasto pomidorowe
Nikt mi nie chciał uwierzyć, że ciasto, które niedawno upiekłam, powstało z pomidorów. Nikt!!! Wszyscy stawiali na piernik! Puszysty piernik, mocno cynamonowy, oblany słodką cynamonową polewą. A tu taki psikus! Ciasto na bazie pomidorów! Bez jajek! Puszyste, wilgotne, błyskawiczne w wykonaniu i jakże oryginalnie brzmiące :) Pomidorowy placek :) Wypróbujcie koniecznie!Składniki:
- szklanka pomidorów z puszki
- 1 banan
- pół szklanki oleju
- pół szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- pół łyżeczki sody
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki soli
- 1/4 szklanki cukru pudru
- odrobina ciepłej wody
- łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Pomidory i banan dokładnie zblendować. Następnie dodać olej, cukier i zmiksować na jednolitą masę.Do miski wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i imbir, wymieszać. Do suchych składników wlać masę pomidorową, krótko zmiksować.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec 45-50 minut w 180 stopniach. Ciasto ostudzić.
Cukier puder wymieszać z odrobiną ciepłej wody, dodać cynamon, wymieszać, polać zimne ciasto lukrem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz