Domowy gyros z kurczaka
Dzisiejszy obiad zaspokoił kubki smakowe wszystkich domowników. Frytki z gyrosem z piersi kurczaka oraz sałatka colesław z kapusty pekińskiej. Oj jak było pysznie, taki fast food w wersji domowej. Tyle że zdrowiej i pyszniej.Składniki:
- 1kg filetów z piersi kurczaka
- 3-4 łyżeczki przyprawy gyros
- pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- szczypta ostrej mielonej papryki
- 1/3 szklanki oleju
- smażone frytki
- sałatka colesław (u mnie z kapusty pekińskiej)
Sposób przygotowania:
Filety umyć, osuszyć pokroić w kostkę mniej więcej 2cmx2cm. Mięso włożyć do miseczki, wsypać wszystkie przyprawy, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie rozgrzać mocno olej na patelni, wsypać mięso i smażyć krótko na jasnożółty kolor, co jakiś czas obracając.Podawać z frytkami, surówką, bądź ulubionym sosem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz