środa, 11 października 2017

Nalewka aroniowa bez gotowania i liści

Nalewka aroniowa bez gotowania i liści

 Jakiś czas temu podawałam przepis na moją ulubioną aroniówkę, z gotowanej aronii z dodatkiem liści wiśniowych. Jeśli jednak jesteście przeciwnikami gotowania owoców - boicie się, że podczas przeróbki termicznej zniknie cały aromat i dobrodziejstwo smaku, jest też drugi sposób na przygotowanie tejże nalewki. Tradycyjny. Owoce zalane alkoholem, a potem zasypane cukrem. Smak tej aroniówki jest bardziej wyrazisty, wytrawny, rzekłabym nawet męski. Od kilku lat robię nalewkę obydwoma sposobami. Zawsze znajdzie się amator albo na jedną, albo na drugą :)

Składniki:

  • 2 kg aronii
  • 1 kg cukru
  • 1 l spirytusu rozcieńczonego do ok. 60% (630 ml spirytusu+400mlwody)

Sposób przygotowania:

Aronię umyć, przebrać, pousuwać szypułki. Przemrozić w zamrażarce przez kilka dni.
Następnie umieścić owoce w dużym słoju, zalać alkoholem i pozostawić w ciemnym miejscu na około miesiąc. Po tym czasie wszystko przecedzić. Owoce ponownie umieścić w słoju, zasypać cukrem, a alkohol przelać do drugiego słoja. Pozostawić w ciemnym miejscu na około 2 tygodnie, od czasu do czasu wstrząsając słój z owocami, by dokładnie rozpuścił się cukier. 
Po tym czasie syrop z owoców filtrujemy np. przez pieluchę tetrową, i łączymy ze zlanym wcześniej alkoholem. Rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na kilka miesięcy.

Smacznego!!!



21 komentarzy:

  1. Dzień dobry,
    a gdybym chciała np. dodać do owoców aronii trochę malin, to w którym momencie byłoby to najodpowiedniejsze? Zalać aronię z malinami spirytusem na początku, czy może zrobić z nich syrop i dolać później?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry, myślę, że ten drugi sposób. Aronia jest bardzo dominującym owocem, zalanie aronii i maliny jednocześnie spowoduje zabicie smaku maliny. Proponuję pokombinować z dodaniem syropu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile czasu mogą najdłużej macerować się owoce? Zapomniałam o nich na ładnych parę miesiecy🤣🤣

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic im nie będzie😊 proszę przecedzić i dalej postępować wg przepisu.

      Usuń
  4. Czy konieczne jest mrożenie owoców aronii, czy mogę użyć świeżej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mrożenie zmniejsza goryczkę aronii, można bez mrożenia- będzie bardziej wyrazista 😊

      Usuń
    2. Tak trzeba przemrozic żeby straciły cierpkość a wydobyła by się słodycz

      Usuń
  5. witam
    czy konieczna jest ta kolejnosc;
    czy mozna wpierw zasypac cukrem a pozniej calosc zalac spirytusem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę spróbować powinno być dobrze.

      Usuń
    2. Trzeba uważać aby owoce z cukrem nie sfermentowały! Poza tym OK.

      Usuń
    3. Wtedy to będzie sok z alkoholem a nie nalewka , tak na logike

      Usuń
  6. Dzień dobry. Czy zamiast cukru można dodać miód?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile wychodzi nalewki z tej proporcji ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można aronię zalać razem z liśćmi bez gotowania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko zagotowanie liści spowoduje zmniejszenie goryczki.

      Usuń
  9. Nie mam liści. Czy mrożenie nie wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam pytanie, czy słój ma być otwarty, czy zakręcony - czy ma to jakieś znaczenie?

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za podpowiedź 🙂

    OdpowiedzUsuń