Weselna dama
Oj dawno nie było u mnie przekładanego ciasta. Ale jak już powstało, to tak z całą pompą. Z kremem budyniowym, polewą czekoladową i ponczem alkoholowym. Widać, że wszyscy domownicy, byli spragnieni takiego wypieku, bo blaszka zniknęła w mig :)Składniki:
biszkopt:- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki suchego maku
- 0,5 l mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/3 szklanki cukru
- 250 g masła lub dobrej margaryny
- pół szklanki słabej lekko osłodzonej herbaty
- alkohol (dałam 1/4 szklanki nalewki z pigwowca, może być 2 łyżki spirytusu + 2 łyżki soku z cytryny)
- 100 ml śmietany 30%
- 100 g czekolady (mleczna bądź biała bądź gorzka - co kto lubi, ja użyłam gorzkiej
- dżem z czarnej porzeczki (użyłam galaretki z czarnej porzeczki)
- 200 g herbatników typu petit
- pół szklanki wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, po czym małymi porcjami dodawać cukier wymieszany z cukrem waniliowym, nie przestając miksować. Miksować na najwyższych obrotach do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwany. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mak i wymieszać łyżką.Blaszkę (u mnie 26x40) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 20-30 minut. Biszkopt wystudzić.
Odlać szklankę mleka, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W szklance mleka wymieszać budyń z mąką i wlać do gotującego się mleka. Mieszając ugotować budyń. Zestawić z ognia i ostudzić.
Masło dokładnie utrzeć, następnie dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu, nie przestając miksować. Mieszać dopóki nie powstanie jednolita gładka masa.
Zimny biszkopt przekroić na 2 blaty. Spodni blat posmarować cienko dżemem porzeczkowym. Na dżem wyłożyć 3/4 części masy budyniowej, przykryć drugim blatem i wyłożyć pozostałą 1/3 część masy budyniowej.
Letnią, lekko osłodzoną herbatę wymieszać z alkoholem. Maczać w tym ponczu herbatniki i układać rzędami, ściśle na masie budyniowej.
Śmietanę kremówkę lekko podgrzać (nie gotować!!!) dodać połamaną czekoladę i ciągle mieszając dokładnie rozpuścić. Zestawić z ognia, lekko przestudzić. Polewę wylać na herbatniki, wyrównać, wierzch obsypać wiórkami kokosowymi.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz