Chłodnik litewski
Dokonując z samego rana inspekcji w moim ogródku, zorientowałam się że czas na chłodnik:) buraczki, koper, rzodkiewka i szczypiorek pięknie obrodziły, a że zapowiadał się upał, szybko pozbierałam co trzeba i zabrałam się za przyrządzenie pysznej, zdrowej i szybkiej zupy na zimno, w sam raz na ochłodzenie ciała i duszy:)
Składniki:
- pęczek botwinki
- pęczek rzodkiewki
- pęczek szczypiorku
- pęczek kopru
- długi ogórek
- sok z połowy cytryny
- 1 l maślanki
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- ugotowane jajka (1 jajko na 1 osobę)
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Odciąć korzenie buraczków, drobno pokroić i wrzucić do gotującej się wody. Wody ma być tyle by tylko przykryły buraczki. Chwilę pogotować. W między czasie posiekać liście i łodyżki botwinki i wrzucić do gotujących się buraczków. Ugotować do miękkości. Całość wystudzić.
Rzodkiewkę i obranego ogórka zetrzeć na tarce warzywnej, szczypiorek i koperek drobno posiekać.
Ostudzoną botwinę doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dodać wszystkie warzywa i wlać maślankę, wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum godzinę, aby zupa przeszła wszystkimi smakami.
Podawać na zimno z ugotowanym jajkiem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz