Kaszanka waflowa
Bardzo prosta i smaczna rolada waflowa, wystarczy mieć zawsze w zapasie wafle tortowe, a pomysł na fajne co nieco do kawy już macie:)
Składniki:
- opakowanie kwadratowych wafli tortowych
- 250 g margaryny
- 3 łyżki kakao
- galaretka-kolor nieważny
- 100 g herbatników
- 1 szklanka cukru
- dowolne bakalie około 150-200 g (u mnie rodzynki, ale mogą być też posiekane orzechy, skórka pomarańczowa-co kto lubi)
Sposób przygotowania:
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody i zostawiamy do ostygnięcia.
Z opakowania wafli odkładamy 2 całe wafle. Czyste ściereczki zwilżamy wodą i obkładamy odłożone wafle tak aby były całkowite przykryte z każdej strony. Zostawiamy je tak na około 20 minut, aby wafle zmiękły i dały się rolować.
Margarynę roztapiamy w rondelku, dodajemy szklankę cukru, mieszamy i pod koniec wsypujemy kakao, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Lekko studzimy.
Pozostałe wafle oraz herbatniki kruszymy, wrzucamy do miski dodajemy bakalie, mieszamy. Wlewamy margarynę z kakao, lekko stężałą galaretkę i dokładnie mieszamy.
Gotowy farsz wykładamy na 2 miękkie wafle i dokładnie rozprowadzamy po całości.
Zwijamy w 2 rolady, lekko dociskamy i formujemy, pozostawiamy na kilka godzin w spokoju aby rolady zesztywniały.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz