Gulasz z warzywami
Cała moja rodzina uwielbia mięso w sosie, podane z ziemniaczkami i surówką. Bardzo mnie to cieszy, gdyż takie dania robi się błyskawicznie, nie są pracochłonne, można kombinować do woli, a zawsze wychodzi:) Dzisiaj u mnie na stole zagościł gulasz z łopatki wieprzowej, z marchewką i cukinią. Proste, bardzo aromatyczne danie, i co najważniejsze mam obiad na 2 dni.
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 4 marchewki
- 1 cukinia
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 0,5 l bulionu
- pół łyżeczki papryki czerwonej wędzonej
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka tymianku
- sól
- 4 ziela angielskie
- 2 listki laurowe
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
Łopatkę umyć, osuszyć i pociąć w drobne kawałki.
Cebulę i czosnek drobno posiekać.
Cukinię i marchew obrać, zetrzeć na tarce warzywnej.
Mięso obsmażyć szybko na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do większego rondla.
Na tej samej patelni zeszklić cebulkę, dodać marchew, cukinię, i na końcu czosnek, lekko usmażyć.
Zawartość patelni przełożyć do rondla z mięsem, wlać bulion, dodać wszystkie przyprawy oprócz soli. Dusić pod przykryciem około godziny, pod koniec zdjąć pokrywkę, i gotować jeszcze chwilkę, aby sos nam się delikatnie zredukował. Dosolić do smaku.
Rozgotowana cukinia zagęszcza nam fantastycznie sos, dlatego nie trzeba używać mąki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz