Sałatka z pora
Sałatka o zdecydowanym smaku, choć nie tak ostra, jak pewnie przypuszczacie. Por został poskromiony wcześniejszym posoleniem, a jego intensywność została złamana jabłkiem oraz kukurydzą. Całość tworzy wyśmienitą sałatkę, którą z powodzeniem można podać na imprezę, bez obawy, że ktoś będzie zionął wydechem porowym:)
Składniki:
- 2 białe części pora
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 duże kwaskowe jabłko
- puszka kukurydzy
- 6 ogórków konserwowych
- 4-5 łyżek majonezu
- 1 łyżka musztardy
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
Por pokroić w cienkie półplasterki, posolić i odstawić na jakąś godzinę. Po tym czasie zlać wodę, która wyciekła z pora, ewentualnie lekko odcisnąć z nadmiaru wody.
Jajka, ogórki pokroić w kostkę, Jabłko obrać, również pokroić w kosteczkę.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz