Zupa z czerwoną soczewicą
Prosta i baaaardzo pożywna zupa, o słonecznym kolorze. Moja córka jest bardzo wybredna jeśli chodzi o zupy, ale wpałaszowała całą miseczkę i jeszcze tęsknym wzrokiem poprosiła o małą dolewkę:) Zupa z czerwoną soczewicą z warzywami i pomidorami, u mnie ugotowana na mięsku, ale równie dobrze smakuje bez niego. Polecam gorąco.
Składniki:
- 2 szklanki soczewicy
- mięso do zupy (u mnie 500 g żeberek)
- pęczek włoszczyzny: marchew, pietruszka, seler i por
- kilka ziemniaków
- puszka pokrojonych pomidorów (400 ml)
- cebula
- 3 ząbki czosnki
- łyżka oliwy
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- łyżeczka curry
- łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- łyżeczka oregano
- łyżeczka majeranku
- pieprz
- ewentualnie pieprz cayenne (jeśli nie macie małych dzieci)
Sposób przygotowania:
Gotuję zupę w dużym garnku, mam wtedy obiad na 2 dni. Zagotować 2,5 l wody dodać umyte mięso, liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu. W między czasie posiekać cebulę i czosnek i przesmażyć na łyżce oliwy. Dodać do mięsa. Włoszczyznę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Ziemniaki również obrać, pokroić i wrzucić razem z soczewicą do garnka. Podgotować. Jak mięso i warzywa będą już miękkie, wrzucić pomidory i zagotować. Dodać przyprawy, osolić do smaku i gotowe.
Smacznego!!!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz