Truskawkowe na maślance
Zwykłe, ucierane ciasto z truskawkami i maślanką, a zapach w domu nieziemski....Delikatne, wilgotne, i tak baaaardzo truskawkowe, że już bardziej się nie da. Samo wykonanie zajmie Wam jakieś 5 minut, i niemal z tą samą prędkością zniknie z Waszego stołu, gdy tylko ostygnie.
Składniki:
- szklanka maślanki
- pół szklanki oleju
- pół szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
- około 500 g truskawek
kruszonka:
- 150 g mąki
- 110 g cukru
- 80 g masła
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ciasta zmiksować. Blaszkę (u mnie 20x20) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki. Truskawki umyć, odszypułkować, i delikatnie pociąć (wystarczy na pół), wyłożyć na ciasto.
Składniki na kruszonkę wygnieść palcami, tak aby powstały grudki i obsypać truskawki.
Piec około 45-50 minut w 180 stopniach.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz