Szwedzkie pulpeciki w sosie śmietanowym
Pracując dawno temu w Szwecji, często jadałam Köttbullar czyli takie małe mięsne pulpeciki. Jadałam nie dlatego że mi smakowały, ale dlatego, że było to szybkie i tanie danie, ławo dostępne w sklepie. Dziś po latach z sentymentem wracam do tych małych szwedzkich kuleczek, modyfikując je tak by smakowały i mnie i mojej rodzinie.
Składniki:
- 500 g zmielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 6 łyżek bułki tartej
- szklanka mleka
- 1 jajo
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- pół łyżeczki zmielonych goździków
- olej do smażenia
sos:
- 0,5 litra bulionu
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- pól łyżeczki gałki muszkatałowej
- pieprz
- sól
- ewentualnie łyżka mąki do zagęszczenia
Sposób przygotowania:
Bułkę tartą zalać mlekiem, wymieszać i poczekać aż napęcznieje.
Cebulę posiekać, przesmażyć na łyżce oliwy na szklisto.
Jeśli nie posiadacie moździerza, czy też młynka do mielenia, wystarczy ziele angielskie i gożdziki przełożyć do woreczka foliowego, umieścić woreczek na desce i wytłuc tłuczkiem do mięsa.
Mięso wymieszać z cebulą, jajkiem, przyprawami, bułką z mlekiem i dobrze wyrobić dłońmi.
Przygotować sobie miskę z wodą, aby moczyć ręce przy wyrabianiu kulek. Mokrymi rękoma kulać małe pulpeciki i układać na suchej blaszce.
Podczas pieczenia wycieknie z kulek dużo tłuszczu.
Piec przez około 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Po tym czasie wyjąć blaszkę z piekarnika, popodważać delikatnie kulki i przesmażyć na patelni z każdej strony na rumiano.
Zagotować bulion, wlać śmietanę, dodać przyprawy. Gotować chwilę, by śmietana ładnie zgęstniała. Jeśli lubimy gęstsze sosy, zagęszczamy łyżką mąki rozrobioną w wodzie.
Do gotującego się sosu wkładamy przesmażone pulpeciki i jeszcze kilka minut gotujemy.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz