Sos winegret możecie dodawać do wszelakich sałat, szpinaku, roszponki czy też rukoli, wzbogaci ich smak i walory i nada im nowy wyraz. Jest to najprostszy i najbardziej popularny sos, ma wiele wariantów, a dzisiaj podaję jeden z nich. Słodko kwaśny, bardzo intensywny, z odrobiną słonej nuty...
Składniki:
- łyżka musztardy sarepskiej (bądź innej ostrej)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego
- 1-2 łyżki wody
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Do słoiczka wkładamy musztardę, oliwę i ocet, zamykamy słoiczek i intensywnie mieszamy. Następnie dolewamy wodę, łyżkę lub dwie-sos musi być dość gęsty, solimy i pieprzymy do smaku i znowu intensywnie mieszamy. Taki sos w słoiczku możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni. Sałatkę polewamy nim bezpośrednio przed podaniem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz