Zielona sałatka do grilla
Uwielbiam wiosnę i wczesne lato...czas nowalijek, młodej kapusty i wszelakiej zieleniny, która dominuje w moim ogrodzie i oczywiście na moim stole. Dzisiaj propozycja lekkiej, delikatnej sałatki, którą można z powodzeniem zaserwować przy grillu do mięsa, ale również jako dodatek do obiadu, zwłaszcza do młodych ziemniaczków. Prosta, banalna sałatka z młodej kapusty, kopru i ogórka. Powinna się lekko schłodzić przed podaniem, ale ja, pałaszuje ją zaraz po wymieszaniu:)
Składniki:
- 1 mała główka młodej kapusty, lub pół dużej
- 1 solidny pęczek kopru
- 1 podłużny ogórek
- sok z cytryny
- sól
- olej
Sposób przygotowania:
Kapustę kroimy w paski. Solimy i ugniatamy delikatnie dłońmi aby kapusta puściła trochę soku i skrapiamy sokiem z cytryny. Siekamy koper, ogórka obieramy ze skórki i zcieramy na tarce warzywnej. Łączymy ogórka i koper z kapustą i polewamy wszystko olejem. Przed podaniem schładzamy w lodówce.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz