Kruche rogaliki z dżemem
Słoiki z dżemem truskawkowym piętrzą się na mojej półce w spiżarce, prosząc, zrób coś ze mnie, zrób, no więc niech wam będzie. Zrobię szybkie rogaliki kruche z dżemem truskawkowym, ale oczywiście można użyć każdego innego dżemu, konfitury, czy też powideł. Rogaliki wyszły pyszne, znikały jeden za drugim, dnia następnego piekłam następną porcję:)
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 3 łyżki śmietany
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g miękkiej margaryny
- 1 jajko
- dżem (u mnie dżem truskawkowy)
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Ciasto wałkujemy na około 1 cm grubość, tworząc okrąg. Tniemy okrąg jak pizzę, każdy trójkąt smarujemy dżemem, zwijamy w rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz