Tarta z rabarbarem i budyniem
Moja ulubiona...tarta...z rabarbarem, cały rok czekam z utęsknieniem na sezon rabarbarowy. Lekko słodka, lekko kwaskowa, przepyszna, rabarbar utopiony w budyniu, mało kruchego ciasta, a dużo rabarbaru...mniam. Ciasto mimo że nie jest podpiekane, jest idealnie kruche, niezakalcowe. Polecam, sezon rabarbarowy jest tak krótki... :)
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 120 miękkiego masła
- 2 łyżeczki cukru pudru
- szczypta soli
- 3 łyżki lodowatej wody
- 500 g rabarbaru
- 1,5 szklanki mleka
- budyń śmietankowy
- 3 łyżki cukru
- ewentualnie cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać miękkie masło i rozrabiać palcami tak długo, aż powstanie kruszonka. Dopiero wtedy dodać wodę i wyrobić szybko jednolite ciasto. Odłożyć ciasto na minimum 30 minut do lodówki.
W międzyczasie ugotować budyń z 1,5 szklanki mleka wg przepisu na opakowaniu. Jeśli budyń jest bez cukru, to należy dodać cukier. Budyń lekko ostudzić.
Rabarbar umyć, obrać, i pokroić na 1 cm kawałki.
Przygotować formę do tarty (u mnie średnica 30 cm)-wysmarować ją tłuszczem i obsypać mąką.
Wyjąć ciasto z lodówki. Rozwałkować, bądź też rozprowadzić palcami w foremce. Uformować wyższe ranty. Na ciasto wylać budyń i dokładnie rozprowadzić. Na budyniu ułożyć rabarbar i posypać cukrem.
Piec około 45 min w 180 stopniach.
Całkowicie ostudzić, a najlepiej pozostawić na noc w lodówce.
Po upieczeniu posypać tartę cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz