Piersi z kurczaka zapiekane w wędzonym boczku
Dzisiejszy obiad należy do tych propozycji, które lubię najbardziej. Danie nieskomplikowane, proste, szybkie i bardzo smaczne, ale ma też najważniejszą zaletę, wygląda bardzo wykwintnie i z powodzeniem można podać na odświętnym stole. Piersi z kurczaka zapiekane w boczku są kruche, przepełnione aromatem ziół i soczyste dzięki otoczce wędzonego boczku.
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- około 600 g wędzonego boczku (kupując boczek w plastrach ułatwicie sobie pracę)
- świeżo mielony pieprz
- czosnek granulowany
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na części-kroimy wzdłuż na 3 paski.
Mięso oprószamy pieprzem, czosnkiem i sporą ilością ziół prowansalskich, wszystko dokładnie wklepujemy rękoma.
Jeśli boczek mamy w jednym kawałku, kroimy go na cienkie plastry.
Każdy kawałek piersi okręcamy boczkiem.
Roladki układamy ściśle w naczyniu żaroodpornym.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.
Smacznego!!!
super
OdpowiedzUsuńDziękuję 😄😄😄
Usuńbardzo chętnie sledze wszystkie wpisy sa doskonale serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i również pozdrawiam 😃😃😃
UsuńPewnie pyszne muszę zrobić...
OdpowiedzUsuń