Kluseczki ziemniaczane z burakami i sosem serowo - rozmarynowym
Moja córka nie przepada za wszelakimi kluskami, pierogami czy knedlami. Ale kiedy zobaczyła, że kluseczki są czerwone, a według niej różowe, zjadła całą porcję. Już wiem, że takich klusek mi nie odmówi :)
Kluseczki, dzięki zawartości buraków, mają śliczny czerwony kolor, są nieco słodsze od zwykłych ziemniaczanych klusek i mają przyjemny posmak buraczka. Sos śmietanowo - serowy z dodatkiem rozmarynu idealnie dopełnił smak dania.
Składniki:
- około 700 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków
- 1 ugotowany duży burak lub 2 mniejsze
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 szklanki mąki (lub więcej, wszystko zależy od rodzaju ziemniaków)
- 200 ml śmietany 30%
- łyżka masła
- 120 g sera pleśniowego
- sól
- pieprz
- łyżeczka rozmarynu
- pół pęczku szczypiorku
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki i buraki ostudzić. Obrać ze skórki.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub porządnie utłuc tłuczkiem. Buraka zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Do warzyw dodać jajko, szczyptę soli i na początek szklankę mąki. Wyrobić ręcznie ciasto. W miarę potrzeby dosypywać pozostałą szklankę mąki. Od tego ile zużyjecie mąki zależy rodzaj ziemniaków. Może wystarczyć szklanka (jeśli ziemniaki są bardzo mączyste) albo nawet 3 szklanki. Wyrobić ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i turlać wałeczki na podsypanej mąką stolnicy. Wycinać około 2 cm kluseczki.
Kluski ugotować w osolonej wodzie około 4 minut, aż do wypłynięcia ich na wierzch. Odcedzić.
W rondelku roztopić masło, dodać pocięty na mniejsze kawałki ser pleśniowy, wlać śmietankę i podgrzewać na małym ogniu, aż do roztopienia się sera ciągle mieszając. Doprawić pieprzem, solą i rozmarynem.
Ugotowane kluseczki polać sosem i posypać szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz