Sałatka z czerwonego buraczka i kapusty pekińskiej
Miały być na obiad zwykłe buraczki z cebulką. Ugotowane już czekały na starcie i doprawienie. Ale pomyślałam sobie, że taka sałatka do obiadu to nuda, właściwie standard, bo w spiżarce zalega cała półka z buraczkami na zimę. Więc szybko poszperałam w lodówce, wyjęłam kapustę pekińską, szalotki, marchewkę, otworzyłam puszkę z kukurydzą i szybciutko powstała nowsza wersja surówki z buraków czerwonych.
Składniki:
- mała kapusta pekińska
- 2 szalotki
- 4 średnie ugotowane buraki czerwone
- puszka kukurydzy konserwowej
- 3 średnie marchewki
- 3 łyżki majonezu
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka curry
- pół łyżeczki pieprzu
- sól
Sposób przygotowania:
Kapustę pekińską drobno poszatkować. Szalotkę posiekać. Buraki i marchewki zetrzeć na tarce warzywnej. Kukurydzę odsączyć na sicie.
Wszystkie warzywa połączyć ze sobą, skropić cytryną, dodać curry, pieprz, sól, majonez i wymieszać.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz