Lekka sałatka z ryżowym makaronem i ogórkiem
Kolejna propozycja na szybką, prostą, świeżą i lekką sałatkę. Mimo zawartości wędliny, sałatka nie traci na świeżości. Aby zaostrzyć nieco smak, proponuję nieco zaszaleć z przyprawami. Dodanie czosnku, czy też szczypty chili, doda nieco pikantności.
Składniki:
- opakowanie makaronu ryżowego nitki
- 2 świeże średnie (długie) ogórki
- pęczek koperku
- 200 g szynki (najlepiej drobiowej)
- puszka kukurydzy konserwowej
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- sól
- pieprz
- szczypta chili
- 3-4 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
Makaron ryżowy przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić.
Ogórki obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Koperek posiekać.
Szynkę pokroić w kosteczkę.
Kukurydzę odsączyć na sicie.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, przyprawić, dodać majonez i wymieszać.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz