poniedziałek, 18 stycznia 2016

Kurczak na butelce z piwem

Kurczak na butelce z piwem

Kto nie lubi prostych i szybkich a na dodatek smacznych dań? Ja uwielbiam takie...Z prostych składników, można wyczarować naprawdę niepowtarzalny posiłek. Wystarczy kurczak, trochę przypraw, piwo i ziemniaki, w kilka chwil przygotujecie obiad, który za stałe zagości w Waszym menu.






Składniki:

  • cały kurczak bez podrobów (około 1,5-2,0 kg)
  • piwo w butelce (0,5 l lub 0,33 l)
  • sól
  • pieprz
  • czosnek świeży przeciśnięty przez praskę lub granulowany
  • słodka papryka
  • olej do posmarowania kurczaka

  • 1 kg ziemniaków
  • nasze ulubione przyprawy do ziemniaków: sól, pieprz, czosnek, rozmaryn
  • olej do skropienia ziemniaków

Sposób przygotowania:

Kurczaka myjemy i osuszamy. Dokładnie oprószamy go z zewnątrz solą, pieprzem i papryką, a od wewnątrz czosnkiem. Nacieramy dokładnie i odstawiamy na co co najmniej godzinę w chłodne miejsce.
W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy dowolnie i gotujemy w nieosolonej wodzie tylko do momentu zawrzenia wody.
Butelkę z piwem zanurzamy na chwilkę we wrzątku, aby pozbyć się etykiety, następnie myjemy ją.
Kurczaka nacieramy olejem, nabijamy na butelkę z piwem, oczywiście otwartą butelkę. Gwint butelki musi wyjść nieopodal szyji, tak by wylatujące piwo oblewało skórkę kurczaka a nie środek kurczaka. 
Kurczaka ustawiamy w blaszce, bądź w brytfance, wsypujemy obgotowane ziemniaki, posypujemy naszymi ulubionymi ziołami, skrapiamy olejem, delikatnie mieszamy.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1,5 godziny.
Piwo nie będzie widocznie wylewało się z butelki, jego opary spowodują, że skórka kurczaka będzie przezroczysta, a mięso nabierze wyjątkowego delikatnego smaku. Można co 15 minut wsypać do butelki z piwem szczyptę soli, spowoduje to szybsze wylewnie się piwa.
Upieczone ziemniaki nabierają charakterystycznego smaku.
Piwo w tym daniu nie jest absolutnie wyczuwalne.
Upieczonego kurczaka podzielić na porcje i gotowe.
Smacznego!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz