Ryba w brzoskwiniach
Uwielbiam rybę po grecku. Ale odkąd poznałam rybę w brzoskwiniach mogę śmiało napisać, że najbardziej uwielbiam rybę w brzoskwiniach i papryce konserwowej. Sposób przyrządzenia jest bardzo prosty. Niektórzy z niedowierzaniem słuchali o moim przepisie, jak to, ryba i brzoskwinie? Z dodatkiem smażonej cebuli i papryki konserwowej? Jakoś to ze sobą nie pasuje...Zaświadczam jednak, że pasuje i smakuje nadzwyczaj wybornie.
Składniki:
- 1 kg filetów rybnych
- puszka brzoskwiń
- słoik papryki konserwowej
- 4-5 cebul
- mały słoiczek keczupu
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Filety tniemy na mniejsze kawałki, solimy. oprószamy pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju, bez żadnej panierki. Studzimy.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Smażymy na oleju, aż będzie szklista.
Brzoskwinie odcedzamy na sicie z soku i kroimy w większą kostkę.
Paprykę również odcedzamy i kroimy w kostkę.
Do usmażonej cebuli dodajemy brzoskwinię i paprykę, dodajemy keczup i ewentualnie dosalamy i dosmaczamy pieprzem. Chwilę dusimy.
Do głębokiej salaterki wkładamy na przemian trochę zawartości patelni i warstwę usmażonej ryby, bądź też mieszamy wszystko razem na patelni bardzo delikatnie i dopiero wtedy przekładamy do salaterki. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!!!
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam 😊
Usuń