Kolorowa sałatka
W święta Wielkanocne miałam pustkę w głowie na przepisy z sałatkami. Na stole wylądowała klasyczna jarzynowa, ale mi brakowało jeszcze jednej sałatki, by wzbogacić świąteczne menu. Do ostatniej chwili, nie wiedziałam co zrobić, w końcu otworzyłam lodówkę, zaglądnęłam do spiżarki, powyciągałam to, co ewentualnie nadaje się do sałatek i bezmyślnie zaczęłam coś tworzyć. Powstała sałatka, jak to z początku nazwałam, śmieciowa. Przekonanie moje było takie, że gościom nie spodoba się wcale a wcale. Ależ było zdziwienie, sałatka zniknęła ze stołu jako pierwsza, a zaraz po świętach przygotowałam następną porcję, jednakże ciut większą :)
Składniki:
- 500 g brokuł
- 3-4 łodygi selera naciowego
- pęczek szczypiorku
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- 30-50 g żółtego sera
- słoik selera konserwowego
sos:
- 2 łyżki keczupu pikantnego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3-4 łyżki majonezu
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Brokuły pociąć na mniejsze różyczki, wrzucić do gotującej się, osolonej wody i gotować około 3 minut, po czym odcedzić i przelać zimną wodą. Ostudzić.
Kukurydzę i fasolę odsączyć, przepłukać na sicie wodą.
Ser zetrzeć na tarce tarce jarzynowej.
Szczypiorek drobno pokroić.
Seler dokładnie odsączyć z zalewy, najlepiej wycisnąć rękoma i pokroić na mniejsze kawałki.
Łodygi selera naciowego pokroić w cienkie półplasterki.
Przygotować sos. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do sosu, doprawić wszystko solą i pieprzem.
Układać w salaterce warstwami:
- brokuł
- 2-3 łyżki sosu
- ser żółty
- fasola czerwona
- seler konserwowy
- kukurydza
- seler naciowy
- pozostała część sosu
- szczypiorek
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz