Szybka sałatka do obiadu
Dzisiejsza sałatka, a może raczej surówka jest niesamowicie lekka, smaczna, a co najważniejsze bardzo szybko ją wykonacie i będzie idealnym dodatkiem do Waszego obiadu.
Robiąc ją powiało mi wiosną...Czas nowalijek właśnie nastał, więc coraz chętniej sięgamy po rzodkiewkę, szczypiorek czy sałatę. I dzisiaj właśnie taka wiosenna, szybka propozycja z rzodkiewką i szczypiorkiem oraz kapustą pekińską. Do tego szybciutki sos na bazie oliwy, miodu, cytryny i oregano i mamy niezwykle aromatyczną sałatkę do ziemniaków i mięsa.
Składniki:
- pół główki średniej kapusty pekińskiej
- pęczek rzodkiewki
- pęczek szczypiorku
- puszka kukurydzy
sos:
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sok z połowy cytryny
- łyżka miodu
- sól
- pieprz
- łyżeczka oregano
- łyżeczka ostrej musztardy
Sposób przygotowania:
Warzywa umyć. Kapustę pekińską drobno posiekać. Rzodkiewkę pokroić w półplasterki. Szczypiorek pokroić. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie warzywa połączyć ze sobą i wymieszać.
Przygotować sos.
Wszystkie składniki przełożyć do słoiczka, zakręcić słoik i energicznie wstrząsać, aż do połączenia się wszystkich składników.
Warzywa zalać sosem na 15 minut przed podaniem, wymieszać.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz