Wafle, Andruty z masą kajmakową i solonymi orzeszkami
Takie małe coś do kawy. Na szybko. Jest to tak banalny pomysł, że aż wstyd tu o nim pisać. Banalny, ale bardzo fajny, akuratni gdy nie mamy nic słodkiego do kawy. Mimo, że wafle są z masą kajmakową, czy też jak kto woli masą krówkową, to nie są wcale słodkie. A to dlatego, że zmiksowałam całe opakowanie solonych orzeszków i wymieszałam je ze słodką masą. Wafle wyszły idealne :)
Składniki:
- opakowanie wafli tortowych (kształt nie ma znaczenia)
- 125 g masła
- puszka masy kajmakowej (400 g)
- 200 g solonych orzeszków
Sposób przygotowania:
Masło roztopić na małym ogniu w rondelku. Dodać masę kajmakową i mieszać tak długo, aż powstanie jednolita masa. Orzeszki zmielić w malakserze i dodać do ciepłej masy. Wymieszać.
Przekładać wafle masą (na jeden wafel po około 3-4 łyżki masy).
Gotowe owinąć folią spożywczą i obciążyć czymś ciężkim.
Schłodzić chociaż godzinę w lodówce :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz