Sałatka z brokułem, selerem naciowym i szynką
Od jakiegoś czasu kocham się w selerze naciowym. Chrupię samego, dodaję do mięsa, ale przede wszystkim łączę go w sałatkach z innymi warzywami. Co bym nie dodała, sałatka z selerem będzie zawsze lekka i chrupiąca.Składniki:
- 500 g brokuła
- pęczek selera naciowego
- pęczek rzodkiewki
- 100-150 g szynki
- puszka kukurydzy
- pieprz cytrynowy
- sól
- 3-4 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
Brokuł podzielić na różyczki. Zagotować wodę z łyżką soli w garnku. Wrzucić różyczki i gotować 3 minuty. Odcedzić brokuła na sicie i przelać zimną wodą. Ostudzić.Seler naciowy pokroić w plasterki. Rzodkiewkę w półplasterki. Szynkę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć na sicie.
Wszystkie warzywa połączyć ze sobą, dodać sól i pieprz do smaku wymieszać z majonezem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz