Mazurek czekoladowo wiśniowy
Mazurki to nie są moje ulubione wypieki. Aczkolwiek czasami i u mnie goszczą na stole, z reguły w okolicy Świąt Wielkiej Nocy. Ten mazurek przypadł do gustu wielu moim gościom, więc chyba częściej zagości w repertuarze moich ciast. Robi się go niezwykle prosto. Potrzebne są wiśnie z nalewki, których u mnie jest zawsze nadmiar, w wersji dla dzieci proponuję zwykłe wiśnie z kompotu, lub pominięcie tego składnika w ogóle, też będzie smacznie.
Składniki:
ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
masa czekoladowa:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
- 200 g miękkiego masła
- 100 ml mleka
- 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
- 2 czubate łyżki masy kajmakowej
- wiśnie z nalewki
- płatki migdałowe
Sposób przygotowania:
Masło zetrzeć na tarce jarzynowej lub pokroić w kostkę. Dodać mąkę wymieszaną z cukrem pudrem, żółtko i wodę, wyrobić ciasto rękoma.
Formę 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wywałkować i przełożyć do blaszki (ja robię to na tym samym papierze do pieczenia, którym wyłożyłam blaszkę, wałkuję na stole, po czym przenoszę razem z papierem do blaszki). Nie zapomnijcie wylepić 2 cm boków!!! Ciasto jest bardzo elastyczne, z łatwością można wylepić boczki.
Blaszkę wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Ja zostawiłam je w spokoju na całą noc.
Następnie pieczemy ciasto w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Ciasto musi być tylko lekko zarumienione, nie spieczone. Upieczone, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Mleko oraz połamaną czekoladę umieszczamy w rondelku z grubym dnem i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Studzimy, od czasu do czasu energicznie mieszając.
Bardzo miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem przez około 10 minut, na jasną puszystą masę, następnie małym strumieniem wlewamy zupełnie zimną masę czekoladową i miksujemy tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Jeśli masa jest za rzadka wstawiamy ją do lodówki na 15 minut.
Ciasto smarujemy masą kajmakową. Na to szprycą wyciskamy rzędy masy. Na masę układamy rzędami wiśnie i płatki migdałowe.
Mazurek wkładamy na całą noc do lodówki, na pół godziny przed podaniem wyjmujemy z lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz