Makaron z sosem pomidorowym i mielonym mięsem
Moja córka uwielbia spaghetti. Długi makaron mogłaby wciągać bez końca. Tak ma odkąd sama zaczęła posługiwać się widelcem. Uwielbiałam na nią patrzeć, jak niezdarnie pochłania długie nitki w sosie pomidorowym. Wszystko było zawsze utytłane na czerwono. Ale dziecko było przeszczęśliwe. Jeśli więc nie mam pomysłu na szybki obiad, to makaron w sosie pomidorowym, zawsze jest u nas mile widziany.
Składniki:
- makaron typu spaghetti (tyle ile zjecie, ja zawsze gotuję całe opakowanie 400 g)
- 500 g zmielonego mięsa z łopatki
- 2 duże cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- puszka krojonych pomidorów
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki oregano
- sól
- pieprz
- 150 ml śmietany 30 %
- 50 g żółtego sera
- 3 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Na patelni, lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić na nią posiekaną cebulę, zeszklić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie pomidory i koncentrat. Wszystko dusić na małym ogniu przez około 10 minut.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić zmielone mięso i podsmażyć.
Gdy sos będzie już gotowy zblendować go i dodać usmażone mięso mielone, doprawić solą, pieprzem, oregano i dusić wszystko przez około 15 minut. Na samym końcu dodać śmietanę, wymieszać i zagotować.
Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Podawać makaron polany sosem z mięsem i startym żółtym serem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz