Biedronka
Pierwszy raz biedronkę jadłam przy okazji jakiś świąt u mojej szwagierki. Mając do wyboru kilka rodzai różnorakich ciast i deserów - a mało nigdy nie piecze, najbardziej mi smakowała właśnie biedronka. Kilka dni później szperając w necie znalazłam przepis i upiekłam. Nie wyszło tak samo. Wykradłam więc przepis z cudownego zeszytu mojej szwagierki i teraz dość często ciasto to gości na moim stole. Ciasto imituje biedronkę. Na cieście ciemnym lekko biszkoptowym przeplatają się kropki z ciasta jasnego kruchego, wszystko przełożone jest masą budyniową i biszkoptami nasączonymi galaretką. A wszystko oblane jest czekoladową polewą. Idealne ciasto na stół świąteczny :)
Składniki:
ciasto jasne:
- 3 szklanki mąki
- szklanka cukru
- 250 g margaryny
ciasto ciemne:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- szklanka śmietany 18%
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka ciepłej wody
krem budyniowy:
- 1/2 l mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- opakowanie budyniu waniliowego
- 2 żółtka
- 8 łyżek cukru
- margaryna
polewa
- 100 g masła
- 2 łyżki wody
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
dodatkowo:
- opakowanie okrągłych biszkoptów
- galaretka (kolor bez znaczenia, ja dałam żółtą)
Sposób przygotowania:
Ciasto jasne.
Zagnieść ciasto z powyższych składników i zamrozić.
Ciasto ciemne.
Jajka zmiksować z cukrem na jasną masę, dodać śmietanę, kakao i sodę rozpuszczoną w łyżce ciepłej wody, wszystko razem krótko zmiksować.
Zamrożone jasne ciasto zetrzeć na tarce, dodać do ciemnego ciasta i delikatnie wymieszać.
Blaszkę (u mnie 26x40) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, rozprowadzić równomiernie i upiec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Ciasto wystudzić, a następnie przekroić na 2 blaty.
Krem.
Odlać 3/4 szklanki mleka, resztę zagotować. Wymieszać w 3/4 szklance mleka cukier, mąkę, budyń, żółtka i wlać do gotującego się mleka. Zagotować by powstał budyń. Ostudzić.
Utrzeć margarynę. Dodawać po jednej łyżce zimny budyń ciągle ucierając.
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i ostudzić.
Ciasto przekładać następująco:
blat
połowa kremu
biszkopty nasączone galaretką
pozostała część kremu
blat
Polewa.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier, wodę i zagotować. Na koniec wyłączyć ogień, wsypać kakao i energicznie wymieszać mieszadełkiem. Przestudzoną polewą polewać wierzch ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz