Mus jaglano - pomarańczowy w cynamonem
Pomarańcze, mandarynki, grejpfruty...Wiecznie mnie to zastanawia, dlaczego latem nawet nie spojrzę w stronę pomarańczy, a w sezonie jesienno-zimowym mogę ich zjeść tonę...Słodkie, soczyste, pachnące pomarańcze wylądowały u mnie dzisiaj w prostym deserze z kaszą jaglaną, goździkami i cynamonem. I od razu w domu zapachniało świętami.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka
- 5 małych pomarańczy
- 3-4 łyżki cukru trzcinowego (w zależności czy mamy pomarańcze słodkie czy kwaśne)
- 3-4 goździki
- łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną przelać zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Pozbawi to kaszę goryczki. Zagotować mleko z cukrem, goździkami i pół łyżeczką cynamonu. Przesypać kaszę jaglaną, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Ostudzić.
Pomarańcze obrać ze skórki. Podzielić na mniejsze części i zblendować. Dodać zimną kaszę i jeszcze raz dokładnie zblendować.
Mus przełożyć do miseczek, obsypać pozostałym cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz