Ryż basmati z warzywami
Jeśli potrzebujecie zjeść coś optymistycznego i pozytywnego, coś co rozjaśni Wasz humor, będzie zdrowe, lekkie i bardzo kolorowe, to koniecznie spróbujcie ryżu z warzywami. Zrobicie go błyskawicznie, będzie w sam raz na szary, zimowy, pochmurny dzień. Poczujecie moc warzyw, siłę ryżu i ogrom pozytywnej energii.
Składniki:
- szklanka ryżu basmati
- 1 średnia cukinia (lub 2 małe)
- 2 papryki
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 2-3 garści rukoli
- 100 ml bulionu (może być z kostki)
- sól
- pieprz
- szczypta ostrej papryki
- 2-3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę.
Cukinię umyć, jeśli jest duża to wydrążyć nasienie, małe cukinie pokroić w całości, w półplasterki lub półćwiartki. Paprykę wydrążyć, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, następnie przelać zimną wodą, ściągnąć skórkę i pokroić w kosteczkę.
W wysokim rondlu rozgrzać olej najpierw wrzucić cebulę, chwilkę podsmażyć, potem dodać czosnek. Przesmażyć. Dodać cukinię i paprykę i smażyć przez około 10 minut. Następnie dodać pomidory, bulion, ostrą paprykę i dusić na małym ogniu przez 2-3 minuty. Na koniec dosmaczyć solą i pieprzem.
Rukolę umyć, osuszyć.
Na talerz wyłożyć najpierw odrobinę rukoli, następnie ryż z warzywami i obsypać wszystko rukolą.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz