Szybka rolada z kurczaka
Roladę z tego przepisu przygotujecie w mig. Nie trzeba bawić się w trybowanie kurczaka, owijanie skórką, jest to naprawdę szybki i prosty sposób na uzyskanie pysznej domowej wędliny. Ja zachwyciłam swoich gości, Wy też możecie :)
Składniki:
- 5 większych ćwiartek z kurczaka lub 3 ćwiartki i 1 podwójna pierś z kurczaka
- 3 łyżki żelatyny
- pęczek pietruszki
- mała czerwona papryka (lub pół dużej)
- sól
- pieprz
- nasze ulubione przyprawy (u mnie czosnek majeranek)
- kwadratowy karton po soku lub mleku
Sposób przygotowania:
Z ćwiartek ściągamy skórkę, odkrawamy mięso od kości, i kroimy je w większą kostkę. Kości, które nam zostaną możemy zużyć do ugotowania bulionu. To jak oddzielimy mięso od kości nie ma zupełnego znaczenia. Mięso i tak kroimy na cząstki, a kości z kawałkami mięsa i tak zużyjemy np do rosołu.
Paprykę kroimy w kosteczkę.
Natkę pietruszki drobno siekamy.
Pokrojone mięso mieszamy z papryką, pietruszką, żelatyną, przyprawami i dokładnie mieszamy. Mięso musi być dobrze przyprawione.
Z kartonu po soku lub mleku odcinamy nożem wierzch, tak by można swobodnie nałożyć mięso do kartonu.
Oczywiście karton przemywamy w środku :)
Nakładamy ściśle farsz do kartonu. Karton wkładamy do rękawa do pieczenia i zawiązujemy u góry.
Całość wkładamy do garnka z wodą (woda musi sięgać do 3/4 wysokości kartonu) i gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
W kartonie wytworzy się duża ilość płynu. Nie wylewajcie jej! Po całkowitym ostudzeniu powstanie fajna otoczka wokół rolady z galaretki.
Karton wystawiamy z wody, zdejmujemy rękaw i studzimy w pozycji pionowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz