Przekładaniec makowy
Lekki biszkopt makowy, przełożony prostą puszystą masą budyniową, jest świetną alternatywą dla ciężkich makowców. I co najważniejsze, robi się go błyskawicznie, i macie pewność, że na pewno się uda.
Składniki:
biszkopt makowy:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki suchego maku
- 1 szklanka mąki
- 1/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa budyniowa:
- 3 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- opakowanie budyniu śmietankowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 g masła
polewa
- tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
- 30-40 g masła
dodatkowo
- płatki migdałowe do posypania
Sposób przygotowania:
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.
Do masy żółtkowej dodać przesianą mąkę, wodę, o;ej i mak i dokładnie wymieszać. Można krótko zmiksować na najniższych obrotach.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do ciasta i delikatnie, dokładnie wymieszać.
Tortownicę (u mnie 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec w 180 stopniach przez około 30 min.
Ciasto ostudzić.
2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozprowadzić budyń i mąkę i dokładnie wymieszać. Wlać do gotującego się mleka i chwilę pogotować aż powstanie jednolity budyń.
Ostudzić.
Masło utrzeć. Dodawać po jednej łyżce budyniu ciągle miksując.
Ciasto przekroić na 2 blaty.
3/4 masy wyłożyć na spodni placek, przykryć drugim plackiem, wyłożyć pozostałą część masy i wyrównać.
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać i gorącą wylać na ciasto.
Wierzch udekorować płatkami migdałów.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz