piątek, 18 grudnia 2015

Przekładaniec makowy

Przekładaniec makowy

Lekki biszkopt makowy, przełożony prostą puszystą masą budyniową, jest świetną alternatywą dla ciężkich makowców. I co najważniejsze, robi się go błyskawicznie, i macie pewność, że na pewno się uda.


Składniki:

biszkopt makowy:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki suchego maku
  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g masła
polewa
  • tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
  • 30-40 g masła
dodatkowo
  • płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. 
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.
Do masy żółtkowej dodać przesianą mąkę, wodę, o;ej i mak i dokładnie wymieszać. Można krótko zmiksować na najniższych obrotach.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do ciasta i delikatnie, dokładnie wymieszać.
Tortownicę (u mnie 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec w 180 stopniach przez około 30 min.
Ciasto ostudzić.

2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozprowadzić budyń i mąkę i dokładnie wymieszać. Wlać do gotującego się mleka i chwilę pogotować aż powstanie jednolity budyń.
Ostudzić.
Masło utrzeć. Dodawać po jednej łyżce budyniu ciągle miksując.

Ciasto przekroić na 2 blaty.
3/4 masy wyłożyć na spodni placek, przykryć drugim plackiem, wyłożyć pozostałą część masy i wyrównać.


Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać i gorącą wylać na ciasto.
Wierzch udekorować płatkami migdałów.
Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz