Kruche paszteciki z mięsem na szybko
Z mięsa mielonego można wyczarować wiele. A jeśli jeszcze będzie to coś, co dużo czasu nam nie zajmie, i będzie dobre, i inne niż nasze tradycyjne kotlety mielone, to już naprawdę mamy ogromny sukces. Wystarczy zagnieść ciasto, chłodzić nie potrzebujemy, chyba że mamy więcej czasu, przesmażyć mięso i właściwie już gotowe. Do tego obowiązkowo czerwony barszczyk i danie jak ta lala :)Składniki:
na ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 100 g śmietany 18 %
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
- 1 jajko
- 180 g margaryny
- jajko do posmarowania pasztecików
- ewentualnie czarnuszka do posypania
na farsz:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- majeranek
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolite ciasto.
Jeśli mamy czas zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę, ale naprawdę nie jest to konieczne.
Cebulę i czosnek posiekać, przesmażyć na oliwie, dodać mięso przyprawy i usmażyć. Ostudzić. Jeśli macie czas farsz można zmalaksować.
Uformować wałkiem z ciasta prostokąt o długości około 50 cm i grubości około 0,5 cm. Wzdłuż dłuższego boku na połowie prostokąta ułożyć farsz, zawinąć ciasto, zlepić i pokroić rulon w plastry o grubości 2-3 cm, i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko rozkcłócić, posmarować nim każdego pasztecika, posypać po wierzchu czarnuszką.
Piec 20-30 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz