niedziela, 20 grudnia 2015

Ciasto trociniak

Ciasto Trociniak

Brzmi niezbyt zachęcająco, prawda? Trociniak? Ale tylko wyglądem i konsystencją nawiązuje do trocin, a smakiem? No cóż...całość jest lekka, delikatna, orzeźwiająca. Dodatkowym plusem będzie łatwość wykonania, wygląda na dość skomplikowane ciasto, ale w rzeczywistości jest to szybki biszkopt, masa budyniowa i galaretka z jabłkami, a wszystko pokryte jest chrupiącą warstwą podprażonych wiórek kokosowych. Polecam serdecznie.


Składniki:

biszkopt:
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
masa budyniowa:
  • 0,5 litra mleka
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
masa zielona:
  • 3 zielone galaretki
  • 5 jabłek
wierzch:
  • szklanka wiórek kokosowych
  • 20 g masła
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Biszkopt.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. 
Dodać po jednym żółtku i cały czas ubijać, wsypać cukier i nadal miksować.
Wymieszać obie mąki i proszek do pieczenia, przesiać.
Do masy jajecznej wsypać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką.
Blaszkę (u mnie 20x27) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do piekarnika.
Piec około 30 minut w 180 stopniach.
Biszkopt wystudzić.

Masa budyniowa.
Odlać szklankę mleka, resztę zagotować z dodatkiem cukru. W szklance mleka wymieszać budyń z mąką i wlać do gotującego się mleka. Gotować aż powstanie gęsty budyń. Ostudzić.
Masło dokładnie utrzeć. Do masła dodawać po łyżce zimnego budyniu ciągle miksując.

Masa zielona.
Galaretki rozpuścić w 0,75 l wrzącej wody. Ostudzić. Gdy galaretka będzie tężeć, dodać starte na tarce obrane jabłka.

Wierzch.
Na patelni roztopić masło, dodać cukier i wiórki, lekko przyrumienić.

Na biszkopt wyłożyć 3/4 masy budyniowej, na to wyłożyć galaretkę z jabłkami, na galaretkę pozostałą część masy budyniowej i wszystko przykryć jeszcze ciepłymi wiórkami.

Schłodzić.
Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz