Kluski śląskie z bułką tartą
Mega prosty przepis na kluski z dziurką czyli kluski śląskie. Nie ma bata, żeby się nie udały. U mnie w wersji z bułką tartą, ale tu pozostawiam dowolność. Mogą być z sosem, z cebulką i boczkiem, lub polane samym masłem. Klasyk nad klasyki, nie może go zabraknąć i na moim blogu. Prosty i smaczny przepis, polecam bo naprawdę warto!
Składniki:
- około 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- mąka ziemniaczana (o ilości użytej mąki poniżej)
- sól
- łyżka oleju do gotowania klusek
- pół kostki masła
- 3-4 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować i ostudzić.
Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę. Ziemniaki umieścić w garnku, ubić na dnie łyżką na płasko.
Podzielić na 4 części. Jedną część wyjąć i ułożyć na pozostałych częściach. Do powstałego dołka wsypać mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, by zrównała się z ubitymi na płasko pozostałymi ziemniakami. Następnie wbić jajko i dokładnie mieszać rękoma, by powstało jednolite, gładkie, odchodzące od rąk ciasto.
Kulamy kulki wielkości orzecha włoskiego, a na środku wbijamy palec tworząc tzw. dziurkę.
Kluski wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oliwy i gotujemy 3-5 minut do wypłynięcia.
Odcedzamy.
Na patelni topimy masło, wsypyjemy bułkę tartą i chwilkę przysmażamy.
Ugotowane kluski przekładamy do miski, wlewamy zawartość patelni i energicznie potrząsamy miską by kluski dokładnie oblepiły się bułką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz