Pieczone ćwiartki z kurczaka w rozmarynie
Dostałam pęczek świeżego rozmarynu od kuzynki. Część wykorzystałam od razu, a część ususzyłam i teraz nie mogę nacieszyć się jego cudownym zapachem:) Na wieczór przygotowałam marynatę z dodatkiem rozmarynu i czosnku, umieściłam w niej podzielone ćwiartki i zostawiłam w spokoju na całą noc. Następnego dnia wystarczy przełożyć kurczaka do piekarnika i obiad gotowy. Aromatyczne, miękkie mięso, z nutką rozmarynu, wystarczy zrobić sałatkę i obiad gotowy. Sprawnie, szybko i co najważniejsze smacznie.
Składniki:
- 5 ćwiartek z kurczaka
- sok z małej cytryny
- 50 ml oleju
- 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki
- większa szczypta ostrej papryki
- pół łyżeczki białego pieprzu
- 3-4 gałązki rozmarynu
- sól
Sposób przygotowania:
Ćwiartki umyć, osuszyć, podzielić.
Z soku z cytryn, oleju i pozostałych składników zrobić marynatę.
Kurczaka umieścić w marynacie i kilka minut porządnie wmasować płyn w mięso. Mięso przykryć i pozostawić na całą noc w marynacie.
Następnego dnia mięso wraz z marynatą przełożyć do naczynia żarodpornego lub do rękawa foliowego. Piec około godziny w 180 stopniach. Piekłam w rękawie, więc na 15 minut przed końcem rozcięłam rękaw, by skórka zarumieniała się.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz