Wątróbka z indyka z jabłkiem i majerankiem
Dawno nie było u mnie wątróbki na obiad. A wszystko przez to, że mojej córce po prostu nie smakuje. Mając nadzieję, że wyrosła z tego, podałam wątróbkę z indyka duszoną z jabłkiem, cebulą i majerankiem. Niestety w kwestii nielubienia nic się nie zmieniło, więc muszę się nacieszyć smakiem wątróbki, bo długo znów u mnie nie zagości :( A szkoda, obydwoje z mężem uwielbiamy je.
Składniki:
- 1 kg wątróbki indyczej
- 2 duże cebule
- 2 jabłka
- 0,5 l mleka
- szklanka wody
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżeczki majeranku
- szklanka mąki
- 4 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Wątróbkę umyć, oczyścić i zalać mlekiem na co najmniej 2 godziny. Następnie odcedzić na sicie, obtoczyć w mące i obsmażyć krótko z każdej strony na 2 łyżkach oliwy.
Jabłka umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry.
Cebulę pokroić w kostkę.
Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić jabłka i chwilkę przesmażyć, następnie dodać cebulę i wszystko razem smażyć, aż cebula będzie szklista. Zawartość patelni przełożyć do wątróbki, wlać szklankę wody i dusić około 5 minut. Następnie posolić, wsypać roztarty w dłoniach majeranek, dodać pieprz i zagotować. Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz